Michał Kruszona o Rumunii

Kruszona ukochał sobie Rumunię, gdzie podróżuje regularnie. Swoim ukochaniem do tego kraju próbował zarazić słuchaczy

Kruszona ukochał sobie Rumunię, gdzie podróżuje regularnie. Swoim ukochaniem do tego kraju próbował zarazić słuchaczy

W Rumunii silnie kultywowana jest tradycja ludowa i kultura pasterska, a najbardziej znana rumuńska potrawa to „ciorba de burta” – flaczki wołowe w jogurtowej zawiesistej śmietanie. 27 marca Miejska Biblioteka Publiczna w Obrzycku – Instytucja Kultury zaprosiła mieszkańców w swoistą podróż po Rumunii. Goszczono Michała Kruszonę – historyka, pisarza, dyrektora Muzeum – Zamek Górków w Szamotułach.

Kruszona jest autorem m.in. książki „Rumunia. Podróże w poszukiwaniu diabła”. Prezentując piękne i klimatyczne fotografie, prowadzący spotkanie przybliżył zainteresowanym kulturę i obyczaje mieszkańców Rumunii, udzielił wielu praktycznych wskazówek dotyczących podróżowania po tym kraju, starał się też obalić stereotypy w postrzeganiu Rumunów, które zakorzeniły się wśród Polaków.

Opowieściom towarzyszyły arcyciekawe osobiste wspomnienia. Kruszona pokazał Rumunię taką, jaka od zawsze go fascynowała – prezentując „dzikość” i piękno niezadeptane butami turystów. Ale jak sam mówił: – Żywy skansen, jakim była Rumunia, powoli przestaje istnieć. Wiele z tych obrazków odeszło już do przeszłości. Od momentu wstąpienia do Unii Europejskiej wiele się w tym kraju zmieniło.

Kilka osób skorzystało z okazji spotkania z Michałem Kruszoną, prosząc autora o podpis na pierwszej stronie książki „Rumunia. Podróże w poszukiwaniu diabła”

Kilka osób skorzystało z okazji spotkania z Michałem Kruszoną, prosząc autora o podpis na pierwszej stronie książki „Rumunia. Podróże w poszukiwaniu diabła”

W klimaty Rumunii wprowadzała flaga i specjalnie upieczone na tę okazję ciasteczka „fursecuri cu stafide” (pychotki)

W klimaty Rumunii wprowadzała flaga i specjalnie upieczone na tę okazję ciasteczka „fursecuri cu stafide” (pychotki)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s